5 + 1 τρόποι για να πετύχουν οι Email Καμπάνιες σας

konet-email-campaigns

Το να δημιουργήσεις και να στείλεις μία Email Καμπάνια ακούγεται απλό. Θέλει έναν τίτλο, ένα κείμενο, μερικές εικόνες και τη λίστα με τα Emails όπου θα αποσταλεί. Όντως, σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα μέρη από τα οποία αποτελείται. Τι θα γράψεις όμως; Πώς θα το γράψεις; Πώς θα το παρουσιάσεις; Πώς θα το στήσεις; Πώς θα το υποστηρίξεις; Σε ποιον θα απευθυνθείς; Γιατί θα απευθυνθείς προς αυτούς; Πώς θα προσεγγίσεις κάποιον με τον οποίο μιλάς σπανίως ή και για πρώτη φορά; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που πρέπει να λάβουν απάντηση σε κάθε Καμπάνια.

Το Email Marketing μοιάζει με τη δουλειά του πωλητή τάπερ. Περίπου δηλαδή. Βασίζονται και τα δύο στις ίδιες αρχές. Στη μία περίπτωση χρειάζεσαι εμπειρία, εκπαίδευση και πολλές φορές χάρισμα για να πετύχεις. Στην άλλη αφού λάβεις την εκπαίδευση χρειάζεται να καταλήξεις στο κατάλληλο μείγμα θεωριών Marketing ώστε με τη βοήθεια δοκιμασμένων εργαλείων και τεχνικών να επικοινωνήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία, απήχηση και άρα αποτελέσματα.

Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν είστε οι ειδικοί; Πώς θα ξέρετε ποιες θεωρίες θα εφαρμόσετε; Δημιουργήσαμε για εσάς, λοιπόν, μία λίστα με 5 + 1 σημεία τα οποία θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε επιτυχημένες Email Καμπάνιες.

Αποφύγεται την αποστολή Emails με τίτλους “Ενημέρωση” ή “Τελευταία Νέα”

Η αρχή είναι το ήμιση του παντός, λένε (εν μέρει ορθά). Ένα κακό ξεκίνημα αποτελεί μία από τις χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Ο μέσος χρήστης του Διαδικτύου βομβαρδίζεται καθημερινά από δεκάδες ειδήσεις, διαφημίσεις και προσφορές. Η υπερπληροφόρηση μαστίζει το Διαδίκτυο γεγονός που προκαλεί δυσκολία πλέον στο να θυμηθούμε όσες πληροφορίες λαμβάνουμε καθημερινά. Θυμόμαστε πλέον μόνο ό,τι μας είναι χρήσιμο ή μας κάνει εντύπωση. Αν είναι λοιπόν δύσκολο να συγκρατήσουμε σημαντικές κατά τα άλλα για εμάς πληροφορίες, πόσο δύσκολο είναι να θυμηθούμε μία “Ανακοίνωση” ή “Ενημέρωση” που ελάχιστα μας ενδιαφέρει; Προσπάθειες σαν κι αυτή είναι δεδομένο ότι θα καταλήξουν στο κενό.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να προσφέρετε κάτι που θα αξίζει για το αναγνωστικό κοινό σας (όπως το άρθρο που διαβάζετε).

Δώστε έναν τίτλο στο μηνυμά σας που θα τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη. Αυτή η εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη σειρά της θα οδηγήσει στη συγκέντρωση της προσοχής στο μήνυμα, το οποίο είναι και το θεμιτό αποτέλεσμα, για να έχει απήχηση η Email Καμπάνια.

Μην αποστέλετε συχνά Newsletter

Η συχνή επικοινωνία με τους πελάτες σας μπορεί να οδηγήσει πολλούς στο να διαγραφούν από τις Email λίστες σας ή να πάψουν να σας ακολουθούν στο Διαδίκτυο. Είναι επιθυμητό να έχουμε όσο πιο συχνή επαφή γίνεται με το αναγνωστικό κοινό. Η “υπερέκθεση” όμως θα μπορούσαμε να πούμε στη συχνή επικοινωνία μόνο καλά αποτελέσματα δε μπορεί να έχει. Βάση έρευνας της “cmb” του 2011 μαθαίνουμε ότι σχεδόν 7 στους 10 καταναλωτές θα έκαναν διαγραφή από μία Email λίστα σε περίπτωση που ελάμβαναν συχνά μηνυμάτα από έναν αποστολέα.

Βρείτε την κατάλληλη μέρα και ώρα αποστολής

Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί έρευνα από πλευράς σας ή από πλευράς του υπεύθυνου προώθησης της Email Καμπάνιας σας. Υπάρχουν πολλές ώρες και μέρες μέσα σε μία εβδομάδα για να επιλέξετε και είναι κρίσιμο σημείο για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων η εύρεση του καταλληλότερου συνδυασμού. Σε γενικές γραμμές η βέλτιστη επιλογή γίνεται με βάση το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Άλλη κοινωνική/επαγγελματική ομάδα αρέσκεται σε μηνύματα που λαμβάνει συγκεκριμένες ώρες και μέρες ενώ άλλη δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο περιεχόμενο του μηνύματος οπότε δεν έχει σημασία η ώρα αποστολής της Email Καμπάνιας.

Αποστείλετε λιτά και συμμαζεμένα Emails

Θα έχετε και εσείς όπως και εμείς λάβει πολλές φορές Emails που κρύβουν ένα “κατεβατό” μήνυμα. “Και μόνο που το είδα κουράστηκα” θα πείτε (πιθανόν) και πολύ καλά θα κάνετε. Δεν είναι δυνατόν να ελπίζουμε ότι οι αναγνώστες θα αφιερώσουν περισσότερα από 5 λεπτά για να μελετήσουν τα “αποφθέγματά” μας. Από το κείμενο και τους τίτλους μέχρι και τις εικόνες, το Email πρέπει να δίνει την εντύπωση ενός συμμαζεμένου πακέτου προσεγμένα και επιμελλημένα διαμορφωμένο.

Από την άλλη πλευρά όμως, το Email δεν θα πρέπει επίσης να είναι φτωχό σε περιεχόμενο. Πρέπει εκτός από τη διακριτή δομή να καλύπτει και το ελάχιστα απαραίτητο μέγεθος για να μην απορριφθεί σχεδόν αμέσως από τον αναγνώστη. Οι εικόνες επιπλέον πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος και αριθμό. Περισσότερες εικόνες κάνουν το Email μας είτε να μοιάζει προχειροφτιαγμένο είτε οδηγεί τον αναγνώστη στο να δίνει βάση μόνο στις εικόνες προϊόντων που τον ενδιαφέρουν και να απορρίπτει άμεσα δίχως κρίση τις εικόνες προϊόντων που τον ενδιαφέρουν λίγο ή καθόλου, ακόμα και αν αυτά τα προϊόντα έχουν μεγαλύτερη προσφορά. Αν το τελευταίο γίνεται εσκεμμένα (γιατί υπάρχει και αυτή η λογική), έχει καλώς. Αν όμως γίνεται εν αγνοία του δημιουργού της Email καμπάνιας, τότε οδηγούμαστε στην αποτυχία.

Ξεχωρίστε!

Στην εποχή του Διαδικτύου όπου αποστέλονται καθημερινά δισεκατομμύρια Emails πρέπει η Email καμπάνια σας να είναι σε θέση να ξεχωρίσει ανάμεσα στις άλλες για να λάβετε πωλήσεις. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, τα ίδια μοτίβα προωθούνται ξανά και ξανά, ο χρόνος που θα σας διαθέσει ο κάθε παραλήπτης ελάχιστος. Οπότε, πρέπει να ξεχωρίσετε με την πρώτη ματιά. Και εδώ θα χρειαστεί έρευνα. Έρευνα για να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα που και θα αρέσει στο κοινό, αλλά και θα προσδώσει τα μεγαλύτερα conversion rates ή έστω θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την καμπάνια. Από τη στιγμή που το Διαδίκτυο δε γνωρίζει σύνορα και είναι γεμάτο με επιχειρήσεις σαν τη δική σας, αυτή που θα πετύχει είναι εκείνη η οποία θα ξεχωρίσει και στο πεδίο των Newsletters.

Bonus Point. Όχι SPAM!

Είναι πολύ θλιβερό να βλέπεις επιχειρήσεις να προσπαθούν να κάνουν προώθηση των πωλήσεών τους μέσω Spam την εποχή που έχει τόση σημασία το όνομα και η φήμη του brand name. Ειδικά όταν υπάρχουν εργαλεία που αναγνωρίζουν το Spam και το σταματούν πριν καν αυτό φτάσει στον παραλήπτη, το μόνο που μπορεί να καταφέρει κανείς είναι να προκαλέσει το Blacklisting της Email διευθυνσής του ως αποστολέας, της IP του, της IP του Server με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ταυτόχρονα της δυσφήμισης του brand name του. Ο καταναλωτής γνωρίζει ότι το Spam είναι μία αθέμιτη και παράνομη κατά την Ελληνική νομοθεσία πρακτική και για αυτό την απορρίπτει καθολικά. Μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία θα έχετε αν απευθυνθείτε πόρτα-πόρτα σε άτομα που πιθανόν να ενδιαφέρονταν για το προϊόν σας παρά από μηνύματα Spam.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορεί πριν από 5 μόλις χρόνια να λέγαμε πως το Email Μarketing αλλάζει χρόνο με το χρόνο και πως είναι σημαντικό μία επιχείρηση να επενδύσει στην ανάπτυξή του. Πλέον τα αποτελέσματα έχουν αποδείξει ότι κάναμε λάθος. Και λίγα λέγαμε! Το Email Marketing έχει πάρει ιδιαίτερη τροπή την τελευταία πενταετία σε σημείο που να μεταβάλλεται ανά λίγους μήνες. Νέες έρευνες, νέοι τρόποι προσέγγισης, νέες απόψεις κάνουν συνέχεια την εμφάνισή τους. Δεν είναι πλέον μόνο σημαντικό αλλά επιβεβλημένο μία επιχείρηση να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να προσεγγίσει τους πελάτες της.

Εκμεταλλευτείτε το Email Marketing!

Το Email ήταν το πρώτο εργαλείο επικοινωνίας και προώθησης που χρησιμοποίησαν οι επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο. Σχεδόν 30 χρόνια μετά τη δημιουργία του εξακολουθεί να κρατά σταθερά τα πρωτία του ως το πιο χρησιμοποιημένο εργαλείο επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου παγκοσμίως.

Εκμεταλλευτείτε αυτή τη δυναμική και επικοινωνήστε σήμερα με έναν από τους εξιδεικευμένους συνεργάτες μας στο sales@blog.konet.gr για να ενημερωθείτε καλύτερα σχετικά με τους τρόπους προώθησης της εταιρείας σας μέσω Email Marketing στο Διαδίκτυο ή για το πώς μπορείτε και εσείς να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας μας προκειμένου να πάψουν σας ενοχλούν τα Spam.

CC BY-SA

5 + 1 τρόποι για να πετύχουν οι Email Καμπάνιες σας is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license. Πηγή: https://blog.konet.gr/5-1-tropoi-gia-na-petyxoun-oi-email-kampanies-sas/ , Δημιουργός: Konet.gr

Creative Commons License
Except where otherwise noted, Blog.konet.gr by Konet.gr is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Χρησιμοποίησε το περιεχόμενο των άρθρων ελεύθερα εφόσον δίνεις αναφορά στην πηγή και στον δημιουργό τους.