Το διαδίκτυο δεν είναι τίποτα άλλο από πολλά εκατομμύρια υπολογιστές συνδεδεμένους μεταξύ τους.
Οι υπολογιστές μέσα στους οποίους είναι αποθηκευμένες οι ιστοσελίδες ονομάζονται Servers (διακομιστές στα ελληνικά) γιατί χρησιμοποιούνται μονάχα για τη διακίνηση πληροφοριών.
Όταν σε ένα Web Browser πληκτρολογούμε το όνομα μίας ιστοσελίδας, ζητάμε από τον Server στον οποίο «φιλοξενείται» να μας αποστείλει τα αρχεία της ώστε να μπορέσουμε εμείς να δούμε το περιεχόμενό της.
Λόγω των μεγάλων ταχυτήτων των συνδέσεων που έχουμε σήμερα, αυτές οι κινήσεις γίνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Τι είναι το Web Hosting;
Το Web Hosting, στα ελληνικά η Φιλοξενία Ιστοσελίδων, είναι ο όρος που επικράτησε να χρησιμοποιείται για την ενοικίαση χώρου σε ένα Server.
Όταν κάποιος επιθυμεί να έχει την ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο πρέπει να απευθυνθεί σε μία εταιρία παροχής Web Hosting.
Η εταιρία με τη σειρά της θα του ενοικιάσει χώρο, υπολογιστική ισχύς (λεγόμενα και Server Resources και έχουν να κάνουν με το πόσο γρήγορη θα είναι η ιστοσελίδα) και διαδικτυακή κίνηση σε ένα Server.
Αφού γίνει η ενοικίαση, ο ενδιαφερόμενος θα μεταφέρει σε αυτό το χώρο τα αρχεία της ιστοσελίδας του και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα η ιστοσελίδα του θα βρίσκεται online.
Με άλλα λόγια, οι Servers μοιάζουν με μία πολυκατοικία. O Web Hosting Provider, η εταιρία πάροχος δηλαδή της Φιλοξενίας, είναι ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας (του Server). Αφού χώρισε η ίδια τον Server σε μέρη όπως τα διαμερίσματα, ενοικιάζει καθένα από αυτά έναντι αμοιβής.
Να σημειώσουμε ότι άλλο πράγμα είναι ο πάροχος της σύνδεσης για το διαδίκτυο και άλλο πράγμα είναι ο πάροχος του Web Hosting.
Σε τι είναι χρήσιμο το Web Hosting;
Το Web Hosting είναι απαραίτητο για να βγει η ατομική ή εταιρική ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο.
Με το πέρασμα των ετών αυξάνεται σημαντικά ο βαθμός χρήσης του διαδικτύου σε ατομικό επίπεδο. Πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου όποιος δεν αποφασίσει να επενδύσει στη δημιουργία μίας ιστοσελίδας για την επιχείρησή του, θα βρεθεί πολύ σύντομα εκτός ανταγωνισμού.
Δεν αρκεί να διαθέτετε μία σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά απαιτείται να έχετε επαγγελματική ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα παρουσιάσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.
Όπως ετοιμάζετε τη βιτρίνα του καταστήματός σας για τους περαστικούς, έτσι πρέπει να μεριμνήσετε και για τη διαδικτυακή βιτρίνα του καταστήματός σας.
Η ιστοσελίδα που θα δημιουργήσετε πρέπει να διαφέρει, να αντιπροσωπεύει τόσο τον χαρακτήρα της επιχείρησής σας όσο και το δικό σας, να επικοινωνεί με τον πελάτη και να περνάει το μήνυμα που επιθυμείτε, να προσδίδει εμπιστοσύνη στην επιχείρησή σας, να τέρπει στην αγορά των προϊόντων ή υπηρεσιών σας, να είναι καλοσχεδιασμένη και ευπαρουσίαστη.
Κάθε χρόνο, και παγκοσμίως αλλά και πανελλαδικά, ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγορών αυξάνεται σημαντικά.
Οι τάσεις δείχνουν πως το 2025 ο πολίτης των αναπτυγμένων χωρών θα ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του σε συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
Το νέο χαρακτηριστικό που έχει το διαδίκτυο, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα στην εποχή της βαθιάς κρίσης, είναι η εξάλειψη των αποστάσεων.
Πλέον μπορούν χρήστες από όλο τον κόσμο να συνδεθούν σε μία ιστοσελίδα ή μία εφαρμογή και να συνομιλούν μεταξύ τους, να ανταλλάσουν εικόνες, βίντεο και πολλά άλλα.
Ένας καταναλωτής από την Ελλάδα μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα μιας επιχείρησης από την Αυστραλία και να αγοράσει ένα προϊόν από τον καναπέ του σπιτιού του όχι μόνο με τη χρήση του υπολογιστή αλλά και τη χρήση Smartphones.
Εκείνη η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το υπόβαθρο όλων αυτών των δυνατοτήτων είναι το Web Hosting και αυτή είναι η σημασία του στις ζωές μας.