10 παράγοντες για να επιλέξεις το καλύτερο web hosting

καλύτερη φιλοξενία ιστοσελίδων

Σε συνεργασία με ένα πάροχο web hosting, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν τη ψηφιακή τους παρουσία στο διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να προσλάβουν ειδικό προσωπικό, να αγοράσουν υλικό ή λογισμικό κλπ. Αρκεί η αγορά ενός web hosting πακέτου και ενός domain name. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι επαγγελματίες.

Στη ψηφιακή αυτή εποχή η ιστοσελίδα αποτελεί το δημόσιο πρόσωπο των περισσότερων οργανισμών. Είναι συχνά ο τρόπος με τον οποίο μια επιχείρηση κάνει την πρώτη επίσημη επαφή με έναν δυνητικό πελάτη. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντική για την απόκτηση και διατήρηση πελατών. Έαν η επιχείρησή σας δεν διαθέτει κάποια ιστοσελίδα, λειτουργεί με σοβαρό μειονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Πλέον, η ιστοσελίδα θεωρείται απαραίτητο εργαλείο στη διαδικασία λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Με τόσες πολλές επιλογές στο διαδίκτυο, είναι πραγματικά δύσκολο να κάνετε τη σωστή επιλογή μιας υπηρεσίας. Όταν επιλέγετε έναν πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων, υπάρχουν δεκάδες παράγοντες και δυνατότητες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Πέρα από αυτό, η επιλογή ενός παρόχου υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων για την επιχείρησή σας σημαίνει ουσιαστικά την επιλογή ενός νέου επιχειρηματικού συνεργάτη. Αποτελεί συνήθως μια μακροπρόθεσμη δέσμευση και δεν πρέπει ποτέ να γίνει χωρίς σοβαρή και ολοκληρωμένη έρευνα.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τους 10 παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τη καλύτερη υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων για εσάς.

Uptime

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό στο διαδίκτυο από το να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ιστοσελίδας και να μην ανοίγει. Αυτό δεν ενοχλεί μόνο τον χρήστη αλλά και την ίδια την Google, η οποία αρχίζει να δίνει μικρότερη αξία στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης για τη συγκεκριμένη διεύθυνση.

Ο καθένας επιθυμεί η ιστοσελίδα του να είναι προσβάσιμη ή διαθέσιμη 100% του χρόνου. Ωστόσο, κανένας πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων δεν εγγυάται τη τελειότητα. Επομένως, πρωτού επιλέξετε ένα πάροχο φιλοξενίας για την ιστοσελίδας σας βεβαιωθείται ότι όλα θα κυλάνε ομαλά.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια των δεδομένων σας αποτελεί ίσως έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στην επιλογή της κατάλληλης υπηρεσίας φιλοξενίας ιστοσελίδων. Η εμπιστοσύνη στον πάροχο που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας και συνεπώς ολόκληρο το περιεχόμενό της δεν είναι απλή υπόθεση. Ελάχιστοι είναι οι πάροχοι, ακόμη και στο εξωτερικό, που θα σας προσφέρουν πραγματική ασφάλεια. Και όλα αυτά φυσικά προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το κόστος τους. Αρκετοί πελάτες κολοσσιαίων παρόχων πέφτουν συχνά θύματα υποκλοπής δεδομένων ή επιθέσεων, πολλές φορές χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας SiteLock, το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ο μέσος ιστότοπος μιας μικρομεσαίας επιχείρησης δεχόταν 58 επιθέσεις την ημέρα. Μικρές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήδη διαθέτουν περιορισμένους πόρους, δυσκολεύονται να αποτρέψουν μαζικές επιθέσεις από μόνες τους.

Για το λόγο αυτό ένας πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων θα πρέπει να διαθέτει τα μέσα και τους πόρους ώστε να προσφέρει μια ασφαλής και εκσυγχρονισμένη υποδομή για την ιστοσελίδα σας, ενημερωμένη με τα τελευταία updates και patches και η οποία θα διαθέτει ενεργά πρωτόκολλα ασφαλείας απαραίτητα για την αποτροπή επιθέσεων και κακόβουλων λογισμικών. Έτσι, ακόμη και με τυχόν φυσικά ή αναπάντεχα προβλήματα, ο ιστότοπός σας θα είναι πάντα online και πλήρως λειτουργικός.

Backups

Παρ’ όλα τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας, οποιαδήποτε ιστοσελίδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να «πέσει». Τέτοια προβλήματα μπορεί να προκληθούν λόγω σφαλμάτων του προγραμματιστή, από διακοπή του διακομιστή ή από κακόβουλες ενέργειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μην διορθώσετε τα σφάλματα και τις ζημιές, αλλά να επαναφέρετε την λειτουργική έκδοση από το αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπου. Ακόμη κι αν πρέπει να επεξεργαστείτε ξανά μέρος του περιεχομένου που είχατε μέχρι τότε δουλέψει.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουν όλοι πόσο σημαντικό ή και υποχρεωτικό είναι για κάθε δραστηριότητα ένα αντίγραφο ασφαλείας. Δυστυχώς ακόμη και σε αυτό το κομμάτι αρκετοί πάροχοι λειτουργούν εις βάρος του πελάτη. Προκειμένου να γλιτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόστη, παρέχουν ανεπαρκής ασφάλεια.

Υποστήριξη πελατών

Ενώ όλες οι τεχνικές προδιαγραφές που προσφέρει ένας πάροχος υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων είναι σημαντικές για τη λήψη μιας απόφασης, η υποστήριξη πελατών και το βάθος της σχέσης που μπορεί να δημιουργήσετε με τον συγκεκριμένο πάροχο είναι συχνά ο πιο καταλυτικός παράγοντας.

Σκεφτείτε να μπορείτε να εξυπηρετήστε με ένα απλό τηλεφώνημα ή άμεσα με ένα email σε οποιοδήποτε αίτημά σας. Ωστόσο, η σωστή υποστήριξη δεν βασίζεται αποκλειστικά στη ταχύτητα εξυπηρέτησης αλλά και στην αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, ορισμένοι πάροχοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν κατάλληλα διάφορα αιτήματα πελατών είτε λόγω έλλειψης γνώσεων είτε λόγω συστηματικής αμέλειας.

Ταχύτητες

Εάν έχετε ασχοληθεί λίγο με το SEO θα γνωρίζετε ότι η Google δίνει πάντα προτεραιότητα στις σελίδες που φορτώνουν γρηγορότερα. Στόχος της είναι πάντα να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία στους χρήστες της. Επομένως, πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση ελέγξτε εάν ο πάροχος που αναζητήτε προσφέρει ικανοποιητικές ταχύτητες στις ιστοσελίδες που φιλοξενεί. Μπορεί να μοιάζει σε αρκετούς ως μια ασήμαντη διαφορά στη θεωρία, αλλά στη πράξη είναι η διαφορά ανάμεσα στον χρήστη που θα παραμείνει ενεργός στην ιστοσελίδα σας με εκείνον που θα ενοχληθεί από τη καθυστέρηση και εν τέλει θα την εγκαταλήψει.

Page Speed SEO KONET

Προσοχή όμως! Η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας δεν βασίζεται αποκλειστικά στο πάροχο, αλλά και στον διαχειριστή – κατασκευαστή της. Όσο μεγάλες ταχύτητες και αν προσφέρει ένας πάροχος, δεν παύει η λανθασμένη κατασκευή ή διαχείριση της ιστοσελίδας να την καθυστερεί σημαντικά (π.χ. μεγάλος όγκος φωτογραφιών, plugins, κακογραμμένος κώδικας).

Επεκτασιμότητα

Πέρα από τις υψηλές απαιτήσεις σε ταχύτητες, ορισμένες επιχειρήσεις απαιτούν μια υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων που να μπορεί να κλιμακώνει την απόδοση της ιστοσελίδας ανά πάσα στιγμή και όποτε αυτό ζητηθεί. Ένα λιανοπωλητής για παράδειγμα, μπορεί να έχει σεζόν κατά τη διάρκεια του έτους όπου χιλιάδες παραγγελίες καταφθάνουν σε λίγες εβδομάδες. Ο πάροχος πρέπει να είναι σε θέση να αυξάνει ή να μειώνει τους πόρους που δεσμεύει η ιστοσελίδα ανά πάσα στιγμή, αναλόγως με τις ανάγκες της. Αυτό αποτελεί ένα προηγμένο χαρακτηριστικό που δεν μπορούν να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι σε μια υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Τιμές υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων

Το κόστος δεν πρέπει να κατευθύνει απόλυτα την επιλογή σας όταν πρόκειται για την ιδανική αγορά μιας υπηρεσίας. Γενικώς, στις περισσότερες αγορές ισχύει ο κανόνας «ότι πληρώσεις θα πάρεις». Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων πρέπει πρώτα να κατανοήσετε ακριβώς τι είδους ανάγκες έχετε και αναλόγως να αναζητήσετε το πακέτο που θα σας καλύπτει.

Εάν διαθέτετε μια μικρή ιστοσελίδα ή ένα προσωπικό blog συνήθως η ιδανική και φθηνότερη λύση προσφέρεται στα λεγόμενα shared hosting πακέτα, όπου οι χρήστες μοιράζονται τους πόρους του server. Το χαμηλό αυτό κόστος στη τιμή συνεπάγεται και το περιορισμό στην απόδοση της ιστοσελίδας σας. Επιπλέον οι χρήστες αυτών των πακέτων δεν έχουν πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες του server όπως συμβαίνει στα μεγαλύτερα πακέτα.

Αντιθέτως, για ιστοσελίδες με κίνηση, e-shops και επαγγελματίες προσφέρονται τα semi dedicated πακέτα με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, ιδανικά να υποστηρίξουν δυναμικά τη παρουσία σας στο διαδίκτυο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με τα shared hosting πακέτα οι χρήστες των semi dedicated πακέτων διαθέτουν αποκλειστικά δικούς τους πόρους (RAM, CPU cores κλπ).

Επιπλέον οφέλη υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, ορισμένοι πάροχοι για να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό προσφέρουν συνήθως κάποια επιπλέον οφέλη. Ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα και ακριβότερα πακέτα θα βρείτε μοναδικές δυνατότητες οι οποίες ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, λογισμικά και βελτιωμένη υπολογιστική ισχύ.

Διαβάστε προσεκτικά όλα όσα σας προσφέρουν σε κάθε πακέτο και αναζητήστε τα μοναδικά τους οφέλη. Μπορεί να καταλήξουν να ταιριάζουν ακριβώς στις ανάγκες σας, είτε αυτά αφορούν την ασφάλεια, επιπλέον ταχύτητα, ευκολότερη διαχείριση κλπ.

Δυνατότητα δοκιμής υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων

Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων προσφέρουν δωρεάν περιόδους δοκιμής των υπηρεσιών τους. Έτσι, μπορεί ο χρήστης να γνωρίσει καλύτερα τον πάροχο και να ελέγξει εάν διαθέτει όλα όσα του χρειάζονται. Αυτή η περίοδος είναι απαραίτητη για να μάθετε αν αξίζει να αγοράσετε μια συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς και να εντοπίσετε πιθανά εμπόδια που δεν είχατε σκεφτεί πριν εφαρμόσετε την ιδέα σας στη πράξη.

Η περίοδος αυτή, της δωρεάν δοκιμής, συνήθως κυμαίνεται από 1 εβδομάδα έως και 1 μήνα. Μετά το πέρας της, εάν ο πάροχος δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας μπορείτε να τον εγκαταλείψετε χωρίς κανένα κόστος.

Απεριόριστες προσφορές

Προσοχή στις απεριόριστες προσφορές! Οι περισσότεροι πάροχοι φιλοξενίας ιστοσελίδων προσφέρουν το λεγόμενο unlimited storage και bandwidth (απεριόστο αποθηκευτικό χώρο και κίνηση). Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτό που φαίνεται. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει αναφορά στους όρους χρήσης των υπηρεσιών που θα επιτρέπει στον πάροχο σας είτε να μειώσει την απόδοσή της ιστοσελίδας σας, είτε να την «κατεβάσει» μετά την υπέρβαση ενός συγκεκριμένο ορίου χρήσης.

Ακόμη, παλιοί ή μικροί επεξεργαστές, μνήμες RAM και δίσκοι μπορούν να μειώσουν δραματικά την απόδοση της ιστοσελίδας σας. Όπως για παράδειγμα να μην μπορεί η ιστοσελίδα σας να υποστηρίξει την κίνηση που θα αναμένατε και άρα να χρησιμοποιείτε ελάχιστο bandwidth. Για αυτό η επιλογή της κατάλληλης υπηρεσίας φιλοξενίας ιστοσελίδων προυποθέτει τη μελέτη όλων των χαρακτηριστικών που σας προσφέρει ο πάροχος. Ακόμη και των ψηλών γραμμάτων.

Συμπέρασμα

Εάν δώσετε προσοχή σε αυτούς τους 10 παράγοντες, σίγουρα θα έχετε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γνώση όταν έρθει η στιγμή να επιλέξετε την καλύτερη υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Η επιλογή ενός παρόχου φιλοξενίας ιστοσελίδων δεν είναι τόσο δύσκολη. Αρκεί να κατανοήσετε βαθιά τις ανάγκες σας για να επιλέξετε το πακέτο που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ σας. Τα καλά νέα είναι ότι και οι ίδιοι οι πάροχοι κατανοούν και γνωρίζουν όλο και περισσότερο τις ανάγκες των πελατών. Έτσι προσφέρουν πακέτα που απευθύνονται σε διαφορετικά τμήματα, με διαφορετικές ανάγκες.

Εάν ωστόσο δεν έχετε καταλήξει ακόμη στην επιλογή του ιδανικού παρόχου ή έχετε οποιαδήποτε ερώτηση που μπορεί να μην έχουμε καλύψει στο άρθρο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε εδώ μαζί μας. Θα χαρούμε πολύ να σας βοηθήσουμε!

CC BY-SA

10 παράγοντες για να επιλέξεις το καλύτερο web hosting is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license. Πηγή: https://blog.konet.gr/10-paragontes-gia-tin-epilogi-tou-kaliterou-web-hosting/ , Δημιουργός: Konet.gr

Σχολιάστε

Creative Commons License
Except where otherwise noted, Blog.konet.gr by Konet.gr is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Χρησιμοποίησε το περιεχόμενο των άρθρων ελεύθερα εφόσον δίνεις αναφορά στην πηγή και στον δημιουργό τους.