Email: POP3 ή IMAP; Ποιο να χρησιμοποιήσετε

konet-email

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου έχουν πλέον τουλάχιστον μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για να λειτουργήσει μία Email διεύθυνση χρειάζονται 2 Servers: αυτός που διαχειρίζεται την εξερχόμενη αλληλογραφία (SMTP) και αυτός που διαχειρίζεται την εισερχόμενη (POP3 ή IMAP). Επειδή στην εισερχόμενη αλληλογραφία υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές, θα ασχοληθούμε με αυτήν.

Δύο λοιπόν είναι οι τρόποι για να λάβετε τα Emails σας: το POP3 και το IMAP. Και τα δύο είναι πρωτόκολλα επικοινωνίας του υπολογιστή σας με τον Mail Server (διακομιστή).

Τι είναι το POP3

Το POP3 (Post Office Protocol – 3 γιατί είναι η 3η “έκδοση”) είναι η εξέλιξη του πρώτου πρωτόκολλου επικοινωνίας POP, το οποίο δημιουργήθηκε το 1984.

Καθώς τότε οι σκληροί δίσκοι δεν ήταν παρά μόνο μερικά MB, οι Servers δεν είχαν τη δυνατότητα να συγκρατήσουν μεγάλο αριθμό Emails. Οι χρήστες επομένως έπρεπε καθημερινά να κατεβάζουν τα Emails τους τοπικά μέσω της εκάστοτε έκδοσης POP ώστε να απελευθερώνεται χώρος στο Server.

Το πρωτόκολλο αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον και σήμερα. Παρά το ότι πλησιάζει η εποχή όπου ο αποθηκευτικός χώρος θα πάψει να αποτελεί μέριμνα, εντούτοις αντικατάστασή ή παύση της χρήσης του POP3 δε φαίνεται στον ορίζοντα. Αυτό οφείλεται στην καλύτερη ιδιωτικότητα που παρέχει το POP3 σε σύγκριση με το IMAP.

Πως δουλεύει το POP3

Εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούν POP3 συνδέονται στον Mail Server, ανακτούν όλα τα μηνύματα, τα αποθηκεύουν στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας ως νέα μηνύματα, τα διαγράφουν από το Server και τέλος αποσυνδέονται από αυτόν.

Το POP3 κατεβάζει τα Emails τοπικά ενώ ταυτόχρονα τα διαγράφει από το Server.

Τα Υπέρ του POP3

Κρατά τοπικό αρχείο των Emails. Σε περίπτωση που ο Server δεν είναι σε Cloud περιβάλλον, το οποίο είναι και το πιο πιθανό (σε αντίθεση με εμάς), τότε ένα σφάλμα στο δίσκο μπορεί να προκαλέσει απώλεια δεδομένων και άρα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προσφέρει Ιδιωτικότητα. Όταν τα Emails παραμένουν συνεχώς στο Server τότε είναι πολύ πιθανό να παρέλθουν στα λάθος χέρια. Ένας χακερ, ένας ανταγωνιστής, ένας κακόβουλος υπάλληλος της εταιρίας που παρέχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ακόμα χειρότερα και η ίδια η εταιρία θα μπορούσε να πάρει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, να λάβει σημαντικές πληροφορίες (όπως προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα και κωδικούς πρόσβασης) για εσάς από αυτό και είτε να σας εξαπατήσει, είτε να μοιράσει σε τρίτους αυτές τις πληροφορίες έναντι αδρής αμοιβής είτε να σας εμπλέξει σε ποινικό αδίκημα που θα έχει εκείνος διαπράξει με τα δικά σας στοιχεία. Πόσο συχνά συμβαίνουν αυτά; Κάθε μέρα!

Τα Κατά του POP3

Αφού κατεβάσεις τα Emails τοπικά, δε μπορείς εύκολα να έχεις πρόσβαση σε αυτά από άλλη συσκευή. Πρακτικά είναι εφικτό αλλά δεν είναι εύκολο για τον μέσο χρήστη του Διαδικτύου.

Σε περίπτωση που χτυπήσει ο δίσκος σου, μαζί με τα άλλα δεδομένα θα χαθούν και τα Emails. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό βέβαια είναι σημαντικά μικρότερες από την περίπτωση βλάβης στο δίσκο του Server λόγω της διαφοράς στο χρόνο χρήσης των δίσκων στις δύο περιπτώσεις.

Τι είναι το IMAP

Σε κάποια φάση όμως, οι προγραμματιστές όμως δεν ήταν ικανοποιημένοι με τη χρήση του POP γιατί ήθελαν να έχουν πρόσβαση στα Emails τους και από άλλες συσκευές ανά πάσα στιγμή. Έτσι η ανάγκη δημιούργησε το IMAP το 1986. Σε αντίθεση με το POP, το πρωτόκολλο IMAP προσφέρει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του Μail Server σας και των εφαρμογών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Αυτό σημαίνει ότι οι ενέργειες που εκτελούνται από τη μία πλευρά της σύνδεσης (π.χ. μετακίνηση ενός Email σε ένα φάκελο μέσω του SmartPhone σας) θα εμφανιστούν αμέσως και αυτομάτα σε όλες τις άλλες πλευρές της σύνδεσης.

Παρά το ότι το IMAP δημιουργήθηκε μόλις 2 χρόνια μετά το POP, εντούτοις ακόμη και σήμερα δεν το αντικατέστησε. Επειδή θεωρητικά ο χώρος που μπορεί να χρειάζεται ένας επαγγελματικός Email λογαριασμός μπορεί να φτάσει τα πολλά GB, είναι οικονομικά αδύνατο για μία επιχείρηση να υποστηρίξει αυτή την πρακτική για όλο το πλήθος των πελατών της.

Πως δουλεύει το IMAP

Το IMAP, από την άλλη, κρατά τα Emails στο Server, δεν τα διαγράφει ενώ ταυτόχρονα παρέχει συγχρονισμένη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από πολλαπλές συσκευές.

Τα Υπέρ του IMAP

Πρόσβαση και ανάγνωση των Emails από παντού.

Ο Server ενημερώνεται αυτόματα για οποιαδήποτε αλλαγή στα Emails σας (π.χ. σήμανση ενός email ως “σημαντικό”) και με τη σειρά του ενημερώνει όλες τις συσκευές σου που έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό.

Τα κατά του IMAP

Η ιδιωτικότητα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου είναι υπό αμφισβήτηση.

Το Mailbox γεμίζει εύκολα και γρήγορα καθώς τα Emails στοιβάζονται σε αυτό και δεν διαγράφονται.

Δεν είναι οικονομική επιλογή (και για την εταιρία και για το χρήστη).

Να χρησιμοποιήσω POP3 ή IMAP;

Να χρησιμοποιήσεις POP3, εφόσον μπορείς. Τόσο ξεκάθαρα στο προτείνω.

Εάν ο Email λογαριασμός ανήκει σε μία εκ των μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου τότε είναι εξ αρχής ορισμένος να λειτουργεί είτε σε IMAP είτε σε άλλο σύγχρονο πρωτόκολλο. Εφόσον ο χώρος που σου διαθέτουν για το Mailbox αυτές οι εταιρίες είναι κυριολεκτικά τεράστιος, δεν έχεις κανένα λόγο να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του. Το να φροντίζεις μία φορά το χρόνο να απομακρύνεις όλα τα Spam είναι αρκετό για να μην γεμίσει ποτέ.

Εάν πάλι ο Email λογαριασμός σου δεν ανήκει σε έναν εξ αυτών των γιγάντων, τότε σίγουρα ο χώρος του Mailbox σου είναι περιορισμένος. Σε αυτήν την περίπτωση οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις το POP3. Με τη χρήση του POP3 θα διασφαλίσεις πως τα Emails σου θα κατεβαίνουν τοπικά στον υπολογιστή σου και πως δε θα γεμίσει το Mailbox. Σε περίπτωση που γεμίσει, δε θα μπορείς να λάβετε νέα Emails, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην επαγγελματική σας δραστηριότητα, μέχρι να δημιουργήσεις τον κατάλληλο χώρο διαγράφοντας τα παλαιά.

CC BY-SA

Email: POP3 ή IMAP; Ποιο να χρησιμοποιήσετε is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license. Πηγή: https://blog.konet.gr/email-pop3-i-imap-poio-na-xrisimopoiisete/ , Δημιουργός: Konet.gr

Creative Commons License
Except where otherwise noted, Blog.konet.gr by Konet.gr is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Χρησιμοποίησε το περιεχόμενο των άρθρων ελεύθερα εφόσον δίνεις αναφορά στην πηγή και στον δημιουργό τους.