3 λόγοι για να προστατέψετε τους λογαριασμούς σας με ισχυρά passwords

konet-isxyra-passwords

Σχεδόν κάθε χρήστης του διαδικτύου έχει πλέον στην κατοχή του τουλάχιστον ένα λογαριασμό Email. Το σύνηθες βέβαια είναι να διαθέτει πολύ περισσότερους λογαριασμούς σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Για τη δική του ασφάλεια, νομική και προσωπικών δεδομένων, οφείλει να προστατεύει τους λογαριασμούς του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σήμερα, κάθε κωδικός πρόσβασης (password) πρέπει να μπορεί να χαρακτηριστεί ως “ισχυρός” για να θεωρηθεί ασφαλείς. Ισχυρός λέγεται εκείνος ο κωδικός πρόσβασης που περιελαμβάνει Κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς, ειδικά σύμβολα και είναι μεγαλύτερος ή ίσος των 8 στοιχείων.

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι χρήστες του διαδικτύου είναι η χρήση απλών και ανίσχυρων passwords. Εάν ανατρέξετε στις λίστες με τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα passwords παγκοσμίως θα δείτε πως στις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα “qwerty”, “123456”, “password” κλπ. Δύο είναι τα συμπέρασματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα αυτά:

Το ευρύ κοινό:

  1. Δε γνωρίζει την έννοια “Ισχυρός Κωδικός Πρόσβασης”,
  2. Θεωρεί πως ο κωδικός που επέλεξε είναι “πολύ έξυπνος” για να τον ανακαλύψει κάποιος.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που καθημερινά δεκάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου αντιλαμβάνονται πως οι λογαριασμοί τους στο διαδίκτυο έχουν γίνει στόχος των χάκερς (hackers). Οι χάκερς εφαρμόζουν μία πολύ απλή τακτική: δημιουργούν εφαρμογές με μεγάλες λίστες από πιθανά passwords και στη συνέχεια βάζουν ρομποτάκια να κάνουν συνεχείς προσπάθειες στο λογαριασμό δοκιμάζοντας ένα προς ένα αυτά τα passwords. Όσο πιο απλό είναι ένα passwords, τόσο πιο μεγάλες οι πιθανότητες να τον βρουν και να πάρουν πρόσβαση στο λογαριασμό.

Πώς να προστατευθείτε με ισχυρά passwords

Ας δούμε μία σειρά από 3 χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε τους λογαριασμούς σας με ισχυρά passwords.

Αλλαγή των παλαιών passwords

Αλλάξτε όσο πιο σύντομα μπορείτε όλα τα απλά passwords σας με άλλα ισχυρά. Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε 3 passwords 10 χαρακτήρων που θα περιέχουν όλα τα απαραίτητα σύμβολα. Χρησιμοποιήστε για αρχή αυτούς τους κωδικούς σε όλους τους λογαριασμούς σας. Με τον καιρό, δημιουργείται και άλλα και τα καταγράφετε και εκείνα σε χαρτί.

Χρησιμοποιήστε μόνο ισχυρά passwords. Ισχυρό password είναι για παράδειγμα το “UbeKLw2531%@$!” αφού περιελαμβάνει και Κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς αλλά και ειδικά σύμβολα.

Φτιάξτε κωδικούς που θα θυμάστε εύκολα. Για να θυμάστε εύκολα έναν κωδικό θα πρέπει να τον δημιουργήσετε με βάση ένα “θέμα” που σας έρχεται εύκολα στον νου. Για παράδειγμα, σας αρέσουν τα αυτοκίνητα; Δημιουργήστε έναν κωδικό σε σχέση με το αγαπημένο σας μοντέλο, το έτος που βγήκε και μετά προσθέστε έναν συνδυασμό ειδικών συμβόλων που σας έρχεται εύκολα στον νου. Αν πάλι σας αρέσει το φαγητό, δημιουργήστε έναν κωδικό με το όνομα του αγαπημένου σας φαγητού, τον αγαπημένο σας αριθμό στη συνέχεια και τέλος μία ακολουθία με ειδικά σύμβολα.

Μην γράφετε τους Κωδικούς Πρόσβασής σας και μην τους αποθηκεύετε σε υπολογιστές που δεν σας ανήκουν! Είναι πολύ εύκολο ένα κακόβουλο άτομο να εγκαταστήσει ένα λογισμικό σε εκείνον τον υπολογιστή που θα υποκλέπτει τον κάθε κωδικό που εισάγετε με σκοπό να τον χρησιμοποιήσει αργότερα για να εισέλθει στο λογαριασμό σας.

Χρησιμοποιείστε Αντιιικά Προγράμματα αλλά αποφύγετε όλα τα “Δωρεάν” εξ αυτών! Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας μολυνθεί από ιό ή άλλο κακόβουλο πρόγραμμα, τότε ο υπολογιστής παύει ουσιαστικά να βρίσκεται υπό τον έλεγχό σας. Ο δημιουργός αυτού του ιού μπορεί να έχει όποτε το θελήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας και να τον χρησιμοποιήσει προς το συμφέρον του, κάτι που συμπεριλαμβάνει και την πρόσβασή του στους λογαριασμούς σας. Για την απομάκρυνση αυτών των προγραμμάτων αλλά και την αποφυγή τους, χρησιμοποιήστε αντιιικά προγράμματα επί πληρωμή. Τα “Δωρεάν” και δε σας προσφέρουν πλήρη κάλυψη αλλά και μπορεί να είναι κακόβουλα! Αναρωτηθείτε το πολύ απλό ερώτημα για να μπορέσετε να δώσετε από μόνοι σας απάντηση στο εάν είναι ή δεν είναι επικίνδυνες οι “Δωρεάν” υπηρεσίες του Διαδικτύου: “Γιατί μια εταιρία να σας προσφέρει μία υπηρεσία της δωρεάν; Και αν σας το προσφέρει δωρεάν, αυτή πώς θα ζήσει;”

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν άρθρα στο Διαδίκτυο για την σωστή δημιουργία Κωδικών Πρόσβασης από το 1999, εντούτοις όπως παρατηρείτε το ευρύ κοινό εξακολουθεί να τα αγνοεί και να χρησιμοποιεί εξαιρετικά απλούς και επικίνδυνους κωδικούς. Λόγω αυτής της κατάστασης δημιουργήθηκε η “Επαλήθευση δύο βημάτων”. Η “Επαλήθευση δύο βημάτων” χρησιμοποιεί όπως λέει και το όνομά της ένα περαιτέρω “Βήμα” το οποίο προέρχεται από μία εφαρμογή που συνήθως βρίσκεται στα Smartphones. Το δεύτερο Βήμα είναι μία συστοιχία από αριθμούς και γράμματα η οποία έχει τετελεσμένη διάρκεια (συνήθως 30 δευτερόλεπτα) και εμφανίζεται μόνο στον κάτοχο του λογαριασμού. Με τη χρήση της “Επαλήθευσης δύο βημάτων” ακόμα και αν ένας χακερ βρει τον κωδικό σας, δε θα μπορέσει να μπει στο λογαριασμό σας αφού δε θα γνωρίζει την επιπλέον αυτή συστοιχία που απαιτείται. Και επειδή είναι στατιστικά αδύνατο το οποιοδήποτε ρομποτάκι να ανακαλύψει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα τον επιπλέον κωδικό, λέμε πως η “Επαλήθευση δύο βημάτων” προσφέρει την “απόλυτη προστασία”. Σε 10 χρόνια η κατάσταση θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετική αλλά για την ώρα, ισχύουν αυτά που αναφέραμε.

Τι συμβαίνει όταν ένας χάκερ πάρει πρόσβαση στο λογαριασμό σας; Το ελάχιστο που μπορείτε να πάθετε είναι να διαβάσει τα Email σας και να τα στείλει όπου αυτός επιθυμεί. Το χειρότερο σενάριο περιελαμβάνει απώλεια χρημάτων από τον Τραπεζικό σας λογαριασμό μέχρι και ποινική δίωξη εναντίον σας για απειλές ή ζημιά που προκλήθηκε σε τρίτους μέσω του λογαριασμού σας. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για τους κινδύνους που εγκυμονούν και προστατέψτε ό,τι σας ανήκει!

CC BY-SA

3 λόγοι για να προστατέψετε τους λογαριασμούς σας με ισχυρά passwords is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license. Πηγή: https://blog.konet.gr/7-tropoi-gia-na-prostatepsete-tous-logariasmous-sas-me-isxyra-passwords/ , Δημιουργός: Konet.gr

Creative Commons License
Except where otherwise noted, Blog.konet.gr by Konet.gr is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Χρησιμοποίησε το περιεχόμενο των άρθρων ελεύθερα εφόσον δίνεις αναφορά στην πηγή και στον δημιουργό τους.