Η Γαλλία απαιτεί από την Apple την ανάκληση του iPhone 12

Ο Εθνικός Οργανισμός Συχνοτήτων της Γαλλίας ζήτησε από την Apple την άμεση ανάκληση του smartphone iPhone 12 από τη γαλλική αγορά.

Ο Εθνικός Οργανισμός Συχνοτήτων της Γαλλίας (ANFR – Agence Nationale des Fréquences) ζήτησε από την Apple την άμεση ανάκληση του smartphone iPhone 12 από τη γαλλική αγορά. Όπως φαίνεται διαπίστωσε ότι η συσκευή εκπέμπει ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων που υπερβαίνει σημαντικά το όριο που επιτρέπεται να απορροφηθεί από το ανθρώπινο σώμα.

Ο οργανισμός εξέτασε περισσότερες από 140 κινητές συσκευές από διάφορους προμηθευτές για να ελέγξει τη συμμόρφωση με τις τιμές ειδικού ρυθμού απορρόφησης (SAR – specific absorption rate).

Το SAR είναι το μέτρο του ρυθμού απορρόφησης ενέργειας RF (ραδιοσυχνότητας) από το σώμα από μια πηγή, όπως για παράδειγμα ένα κινητό τηλέφωνο. Παρέχει ένα μέσο για την αξιολόγηση της έκθεσης στη μεταφορά ενέργειας από ραδιοκύματα.

Τα επίπεδα SAR ήταν σημαντικά υψηλότερα στο iPhone 12

Πολλοί ρυθμιστικοί φορείς παγκοσμίως θέτουν όρια ασφαλείας για τα επίπεδα SAR για να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τους είδη, ειδικά τα κινητά τηλέφωνα, με μειωμένο κίνδυνο.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC – Federal Communications Commission) στις ΗΠΑ έχει θέσει το όριο SAR στα 1,6 watt/kg, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέστησε ένα όριο 2,0 W/kg για τον ιστό σώματος και 4,0 W/kg για τα πιο ευαίσθητα άκρα όπως τα χέρια και τους καρπούς.

Ο ANFR λέει ότι διεξήγαγε πρόσφατα μετρήσεις σε 141 τηλέφωνα που είναι διαθέσιμα στη γαλλική αγορά μέσα από ένα διαπιστευμένο εργαστήριο. Σε αυτές διαπίστωσε ότι η τιμή SAR του iPhone 12 για τα άκρα είναι 5,74 W/kg, υπερβαίνοντας το όριο των 4,0 W/kg κατά 43,5%.

Το SAR είναι το μέτρο του ρυθμού απορρόφησης ενέργειας RF (ραδιοσυχνότητας) από το σώμα από μια πηγή, όπως για παράδειγμα ένα κινητό τηλέφωνο.

Ως εκ τούτου, ο οργανισμός απαιτεί από την Apple να αποσύρει όλες τις συσκευές iPhone 12 από τη γαλλική αγορά και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Εάν η Apple δεν καταφέρει να αποκαταστήσει το υπερβαίνον επίπεδο SAR, η εταιρεία απειλείται με την επιβολή αναγκαστικής ανάκλησης στο προϊόν. Εάν συμβεί αυτό, οι σημερινοί κάτοχοι του iPhone 12 θα πρέπει να τα επιστρέψουν στον προμηθευτή τους και να τα αντικαταστήσουν.

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του γαλλικού οργανισμού ANFR, “Ο ANFR ζήτησε από την Apple να αποσύρει το iPhone 12 από τη γαλλική αγορά, με ισχύ από τις 12 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης (SAR) υπερβαίνει τα καθορισμένα όρια. Ο ANFR αναμένει από την Apple να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να βάλει τέλος στη μη συμμόρφωση. Η παράλειψη δράσης θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάκληση του εξοπλισμού που έχει ήδη διατεθεί στους καταναλωτές”.

Ο ANFR σημειώνει επίσης ότι η μέτρηση SAR του iPhone 12 για το σώμα του χρήστη είναι εντός του επιτρεπτού ορίου, δηλαδή κάτω από 2,0 W/kg.

Μία ενημέρωση firmware θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα

Η μείωση της τιμής SAR ενός τηλεφώνου που έχει ήδη κυκλοφορήσει είναι δύσκολη, καθώς οι φυσικές ιδιότητες και ο σχεδιασμός της συσκευής έχουν οριστικοποιηθεί, επομένως η προσθήκη ή η τροποποίηση υλικών θωράκισης είναι πρακτικά αδύνατη.

Ωστόσο, η Apple ενδέχεται να είναι σε θέση να μειώσει το SAR στο iPhone 12 μέσω μιας ενημέρωσης λογισμικού ή firmware που προσαρμόζει τους αλγόριθμους μετάδοσης σήματος, μειώνοντας έτσι την εκπομπή ακτινοβολίας όπως απαιτείται.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Apple μόλις κυκλοφόρησε το iPhone 15, επομένως το επηρεασμένο μοντέλο είναι ήδη τριών γενεών και δεν είναι πλέον διαθέσιμο στον ιστότοπο της Apple για αγορά.

Ωστόσο, οι καταναλωτές μπορούν ακόμα να το αγοράσουν από τρίτους πωλητές σε νέα ή refurbished κατάσταση. Δεδομένης της μειωμένης τιμής του με την πάροδο του χρόνου και της μακροπρόθεσμης υποστήριξης λογισμικού της Apple που καλύπτει το μοντέλο, παραμένει ακόμα μια δημοφιλής επιλογή smartphone.

Σχόλιο Olet

Έπρεπε να περάσουν 3 χρόνια για να ελέγξει κάποιος τα επίπεδα ακτινοβολίας ενός iPhone; Δεν θα έπρεπε αυτά να ελέγχονται πριν κυκλοφορήσει ένα τόσο δημοφιλές προϊόν; Και για την ακτινοβολία που “έτρωγε” τόσα χρόνια ο κόσμος, δεν θα υπάρξει καμία συνέπεια στην Apple;

Πηγή: https://www.bleepingcomputer.com/news/security/france-demands-apple-pull-iphone-12-due-to-high-rf-radiation-levels/

CC BY-SA

Η Γαλλία απαιτεί από την Apple να ανακαλέσει το iPhone 12 is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license. Πηγή: https://blog.konet.gr/i-gallia-apaitei-apo-tin-apple-tin-anaklisi-tou-iphone-12/ , Δημιουργός: Konet.gr

Σχολιάστε

Creative Commons License
Except where otherwise noted, Blog.konet.gr by Konet.gr is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Χρησιμοποίησε το περιεχόμενο των άρθρων ελεύθερα εφόσον δίνεις αναφορά στην πηγή και στον δημιουργό τους.